Tänään tehtiin jälleen suomalaista avaruushistoriaa kun Aalto-1 nanosatelliitti pääsi avaruuteen. Laitoin jälleen SDR-ohjelman päälle ja viritin sen taajuudelle 437.220 MHz. Antennina toimi hieman alemmille taajuuksille viritetty pystydipoli joka on asennettu sadevesisyöksyputkeen parvekkeella. Avaruudesta vastaanotettaviin lähetteisiin liittyy doppler-ilmiö, siksi lähete hieman “kulkee”. Tulen jatkossa nappaamaan paremman tallenteen, kun viritän Aalto-1 satelliitin TLE-tiedot Orbitron ohjelmaan ja kytken sen SDR#-ohjelmaan.

“Aalto-1 on Aalto-yliopiston avaruustekniikan opiskelijaprojektina toteutettava nanosatelliitti, jonka kehittämiseen on osallistunut yli 80 Aalto-yliopiston opiskelijaa. Mukana hankkeessa ovat myös VTT, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto ja Ilmatieteen laitos. Satelliitin kehittäminen alkoi vuonna 2010 ja se laukaistaan avaruuteen (viimein!) kesäkuussa 2017.
Aalto-1 on ensimmäinen kokonaisuudessaan Suomessa suunniteltu ja rakennettu satelliitti. Aalto-1 on myös ensimmäinen satelliitti joka on kansainvälisessä rekisterissa rekisteröity Suomeen.”

Lue lisää osoitteessa: http://aalto1.fi/ ja http://spacecraft.aalto.fi/en/aalto1/aalto1_radio_beacon/

Seuraa Aalto-1 satelliittia nettiselaimella täällä.

Alla lyhyt tallenne satelliitin majakka-lähetteestä.

Artikkelin kuva: Aalto-1 © 2015-2017

Aalto-1 nanosatelliitti 24.6.2017